Nascholing

In het kort

Hoe kunnen digitale zorgoplossingen je kracht als apotheker versterken? Effectieve inzet hiervan kan je zorgpraktijk veranderen en verbeteren. Maar hoe doe je dat? En wat is er allemaal? Daarover gaat deze Masterclass: een praktijkdag, 2 e-learningcursussen en een boek. Cursisten geven een 8,5!

Voor wie

Apothekers, Farmaceutisch consulenten, Ziekenhuisapothekers

In de sectoren

Apotheek, Ziekenhuisapotheek

Duur

E-learning ca 3 uur, praktijkdag 1 dag

Groepsgrootte

Maximaal 16

Kosten

€ 395,00 (vrij van BTW)

Bijkomende kosten

Geen. De hele Masterclass bestaat uit deze nascholing en 2 e-learningcursussen en levert vanuit StiPCO € 325,- op. Zie Bijzonderheden.

Beschikbare data

Er zijn momenteel geen data beschikbaar. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een bericht naar info@ivm.nl en om welke nascholing het gaat.

Inhoud

De apotheek in je hand: patiënten hebben steeds meer mogelijkheden om (farmaceutische) zorg via hun mobiele telefoon te regelen. Digitale zorg is zo langzamerhand overal. Technologieën zoals kunstmatige intelligentie, wearables, apps en digitale therapeutics leveren zorgdata, die samengevoegd een veel exacter beeld van de patiënt en welzijn geven, dan we ooit hebben gezien. Het vertalen van dit beeld naar slimme zorgproducten leidt bijvoorbeeld tot virtuele persoonlijke assistenten, die de patiënt op een interactieve manier bijstaan via de mobiele telefoon.

Ook apothekers hebben steeds meer mogelijkheden om de continue stroom van patiëntendata in te zetten bij hun professie: het bevorderen van verantwoord medicijngebruik. Effectieve inzet van digitale zorgtoepassingen kan de farmaceutische professie versterken en de zorg persoonlijker in de huiskamer van de patiënt brengen. Daarmee komt tijd beschikbaar voor een beter geïnformeerd, persoonlijk gesprek in de apotheek en kan de apotheker zich profileren als professioneel menselijk en digitaal zorgverlener.

Hoe bereid je je als apotheker voor op deze toekomst die duidelijk aan het veranderen is?  Kansen genoeg, maar welke zijn precies voor jou van toepassing? Welke technologieën komen eraan? Welke worden al in andere sectoren of landen gebruikt? Hoe werken ze? Wat merk je er al van in de apotheek? Hoe kunnen digitale zorgoplossingen je kracht, als menselijke apotheker, versterken? Welke randvoorwaarden zijn essentieel voor implementatie? En niet te vergeten: welke ethische overwegingen zijn cruciaal voor het verankeren van de kernwaarden van de apotheker, ook in digitale zorgprocessen.

Dat zijn de hoofdthema’s van de Masterclass FPZ in de digitale revolutie. Theorie, praktijk, simulatie, scenario-denken en heel veel voorbeelden: dat is de bagage die je in deze Masterclass mee krijgt.

De Masterclass bestaat uit:

 • 2 inleidende e-learningcursussen van ca 1,5 uur:
  • FPZ in de digitale revolutie - Waarom?
  • FPZ in de digitale revolutie - Hoe?
 • De praktijkdag 'FPZ in de digitale revolutie - Wat?', in een groep van ca 16 apothekers 
 • Het boek Pharmaceutical care in digital revolution

IVM ontwikkelt en geeft de Masterclass samen met pharmacare.ai, een digitale farmaceutische zorg start-up opgericht door apotheker Claudia Rijcken. Zij schreef, samen met een groep nationale en internationale farmaceutische en technologische zorgexperts, het boek Pharmaceutical care in digital revolution. Het boek verschijnt wereldwijd in maart 2019 bij Elsevier Science.

Resultaat

Na het volgen van deze Masterclass kun je:

 • beschrijven hoe en waarom digitale technologie het gezondheidszorg ecosysteem beïnvloedt
 • basis-principes van relevante digitale farmaceutische zorgtechnologie uitleggen en larderen met concrete praktijkvoorbeelden
 • illustreren welke dilemma's digitale zorgtechnologie in de huidige farmaceutische zorgverlening zou kunnen oplossen
 • benoemen wat de randvoorwaarden voor digitale farmaceutische zorg zijn
 • een consistent stappenplan voor implementatie van digitale zorgtoepassingen hanteren
 • definiëren welke parameters in teamtransformatie in de digitale revolutie essentieel zijn voor een succesvolle implementatie
 • benoemen hoe digitale farmaceutische zorgtechnologie de huidige en toekomstige professie van de apotheker kan versterken
 • jezelf positioneren als “geschoold in digitale farmaceutische zorg” en deze competentie ook actief naar buiten toe uit dragen

Bijzonderheden

De e-learningcursussen die bij deze Masterclass horen, zijn:

- FPZ in de digitale revolutie - Waarom

- FPZ in de digitale revolutie - Hoe

Je krijgt toegang tot deze cursussen nadat we je aanmelding hebben ontvangen. 

Volg de cursussen voor je naar de praktijkdag komt. De praktijkdag gaat verder op de inhoud van de e-learningcursussen. Het boek krijg je na afloop van de praktijkdag.

De praktijkdag is geaccrediteerd met 5,5 StiPCO-punten, de e-learningcursussen ieder met 1 punt.

Ervaringen

Cursisten geven de Masterclass gemiddeld een 8,7.

Een paar reacties:

"Michel van de Beek en Claudia Rijcken, bedankt voor een inspirerende dag. Ik ben nu nog meer overtuigd dat E-Health een belangrijke plek moet krijgen binnen de farmaceutische patiëntenzorg en het vak van apotheker. Leuk!"

"Een echt inspirerende masterclass!! Compliment!"

"Digitaal! E-Health! Claudia en Michel dank voor deze inspirerende dag! Digitale zorg is het heden en geeft veel mogelijkheden. Gracias."

"De Continue vertaalslag naar de praktijk. Hierdoor werd een groot containerbegrip als “e-Health” toepasbaar in de praktijk. Ook de workshop ‘get in the ring’ heeft hier sterk aan bij gedragen"

Contact

Laatst gewijzigd op 11 februari 2020