E-learning

In het kort

Deze cursus voor o.a. begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen bespreekt de belangrijkste medicijnen en medicijngroepen bij psychische aandoeningen bij mensen met een verstandelijke beperking. Deze kennis helpt om op een verantwoorde manier problemen met medicatie te kunnen signaleren.

Voor wie

Agogisch en maatschappelijk medewerkers, Begeleiders, Verpleegkundigen, Verzorgenden

In de sectoren

Gehandicaptenzorg

Duur

2 uur

Kosten

€ 21,95 (vrij van BTW)

Voeg toe aan winkelwagentje

E-learning Medicijngroepen gehandicaptenzorg - Psychische aandoeningen

€ 21,95

Inhoud

Na het volgen van deze cursus heb je voldoende kennis van medicijnen en medicijngroepen bij psychische aandoeningen die cliënten in de gehandicaptenzorg veel gebruiken. Hierdoor kun jij jouw cliënten met medicijnen bij psychische aandoeningen goed begeleiden.

In de cursus komen de medicijnen bij 4 veel voorkomende aandoeningen  aan bod:

 • medicijnen bij angst en slaapstoornissen
 • antidepressiva
 • antipsychotica
 • medicijnen bij ADHD 

Je leert over de praktische aandachtspunten, bijwerkingen en wisselwerkingen. Dit doe je niet alleen door te lezen, maar ook door filmpjes te bekijken en korte opdrachten uit te voeren. Wil je na het volgen van de cursus meer weten over het onderwerp? Dan geven we daarvoor suggesties. 

Resultaat

Na het volgen van deze cursus heb je voldoende kennis van medicijnen en medicijngroepen bij psychische aandoeningen die cliënten in de gehandicaptenzorg veel gebruiken. Hierdoor kun je je cliënten met medicijnen bij psychische aandoeningen goed begeleiden.

Na afronding van deze cursus kun je:

 • uitleggen waarom het handig is te weten in welke medicijngroep een medicijn hoort
 • veelvoorkomende medicijnen bij psychische aandoeningen indelen in de juiste medicijngroep
 • de 4 belangrijke aandachtspunten van medicijnen benoemen
 • benoemen wat de belangrijkste indicaties, gebruiksadviezen, bijwerkingen en wisselwerkingen zijn van elke medicijngroep.
   

Bijzonderheden

Per eind juni 2019 is de Medicijngroepen gehandicaptenzorg 1 - Algemeen uit 2018 gesplitst in:

 • Medicijngroepen gehandicaptenzorg - Psychische aandoeningen (deze cursus) 
 • Medicijngroepen gehandicaptenzorg - Lichamelijke aandoeningen.

De reden voor de splitsing was de té grote omvang en de veelheid aan medicijngroepen van de oude cursus. In onze ogen zijn alle besproken medicijngroepen relevant omdat mensen met een verstandelijke beperking ook medicatie voor lichamelijke aandoeningen gebruiken. 

Vormgeving en didactische presentatie verschillen sterk van de vorige cursus. De indeling van de nieuwe cursus is gebaseerd op de vier belangrijkste aandachtspunten bij medicatie: indicatie, gebruik, bijwerkingen, wisselwerkingen. Leerdoelen en inhoud zijn alleen op details aangepast.

Deze cursus vormt samen met Basiskennis medicijngebruik gehandicaptenzorg en Medicijngroepen gehandicaptenzorg – Lichamelijke aandoeningen de basiskennis die je echt nodig hebt om op een verantwoorde manier medicatie te delen.

Contact

Laatst gewijzigd op 7 april 2020