E-learning

In het kort

Deze cursus bespreekt de verschillende medicamenteuze behandelmogelijkheden van COPD en is ontwikkeld in samenwerking met de COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG). Zie Bijzonderheden voor Gratis inhoud, betaalde toets.

Voor wie

Huisartsen, Praktijkondersteuners, Praktijkverpleegkundigen, Verpleegkundig specialisten, Longverpleegkundigen, Longverpleegkundigen, Longverpleegkundigen, Longverpleegkundigen

In de sectoren

Huisartsenpraktijk

Duur

2 uur

Kosten

Gratis

Bijkomende kosten

De cursusinhoud is gratis. Wil je de eindtoets maken en accreditatiepunten krijgen? Dan bestel je in de cursus je toegang tot de eindtoets. Deze kost € 9,95 incl. BTW. Zie ook Bijzonderheden.

Voeg toe aan winkelwagentje

E-learning Medicamenteuze behandeling van COPD

Gratis

Abonneer op de nieuwsbrief CURE om geïnformeerd te worden over de beschikbaarheid van deze cursus.

Inhoud

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een aandoening die zich kenmerkt door een niet volledig reversibele en doorgaans progressieve luchtwegobstructie. Deze is het gevolg van een abnormale ontstekingsreactie van de longen op inhalatie van schadelijke gassen en deeltjes. De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken. De geschatte prevalentie in Nederland is 2,4 procent bij mannen en 1,7 procent bij vrouwen. Naar schatting krijgt 10 tot 15 procent van de rokers de diagnose COPD (NHG, 2015).

Bij de behandeling van COPD is stoppen met roken (en daarna ook gestopt blijven) de belangrijkste stap. Daarnaast komen diverse (inhalatie)geneesmiddelen in aanmerking. Deze e-learningcursus gaat in op de verschillende medicamenteuze behandelmogelijkheden voor COPD en bespreekt de voor- en nadelen van de beschikbare geneesmiddelen.

Diagnose, symptomen en co-morbiditeit bij COPD worden in deze cursus niet behandeld.

Resultaat

Na afronding van de cursus:

Weet u:

  • welke geneesmiddelen voor COPD beschikbaar zijn
  • welke geneesmiddelen de voorkeur hebben en waarom
  • hoe u een COPD-exacerbatie medicamenteus kunt behandelen

Kent u::

  • de kenmerken van de verschillende inhalatoren
  • de indicaties voor gebruik van inhalatiecorticosteroïden bij COPD
  • de kenmerken van de verschillende geneesmiddelen voor COPD
  • de belangrijkste medicamenteuze aspecten van de NHG-standaard COPD (2015)

Kunt u::

  • de behandeling van uw COPD-patiënten optimaliseren
  • inschatten welke inhalator geschikt is voor welke patiënt

Bijzonderheden

Deze cursus is een product van het programma MedicijnBalans. Met dit programma wil het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de discussie over de meerwaarde van deze middelen voeren. MedicijnBalans biedt feitelijke en actuele informatie en een interactief discussieplatform over nieuwe geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Het doel van het programma is bij te dragen aan een onderbouwde keuze van nieuwe geneesmiddelen en het stimuleren van doelmatig gebruik van nieuwe geneesmiddelen.De meest actuele informatie vindt u steeds op www.medicijnbalans.nl.

Ervaringen

Cursisten geven de cursus gemiddeld een 8,1.

85% vindt de aansluiting van de cursus op de praktijk "heel goed" of "goed".

Contact

Laatst gewijzigd op 15 april 2020