Nieuw onderzoek

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, de Food and Drug Administration (FDA) heeft een combinatietablet van empagliflozine (Jardiance®) met linagliptine (Trajenta®) geregistreerd onder de merknaam Glyxambi®. Het is het eerste combinatietablet van een dipeptidylpeptidase-4-remmer (DPP-4-remmer; linagliptine) met een natrium-glucose-cotransporter 2-remmer (SGLT-2-remmer, empagliflozine). Het combinatiepreparaat is geregistreerd als aanvulling op dieet en leefstijlverandering bij volwassenen met diabetes mellitus type 2 (DM2) bij wie zowel empagliflozine als linagliptine geschikte behandelingen zijn.

Nederlandse situatie

Empagliflozine/linagliptine is niet geregistreerd in Europa en dus ook niet beschikbaar in Nederland. Zowel DPP-4-remmers als SGLT-2-remmers hebben geen plaats in het medicamenteuze stappenplan voor de behandeling van DM2 volgens de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (2013).

Bron

Boehringer Ingelheim. Persbericht: U.S. FDA approves first-in-class Glyxambi® (empagliflozin/linagliptin) tablets for adults with type 2 diabetes. 2 feb 2015.

Laatst gewijzigd op 5 februari 2015