Nieuw onderzoek

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum (Lareb) heeft 12 meldingen ontvangen van huidreacties op de injectieplaats na toediening van exenatide.

Volgens de productinformatie van exenatide bestaat na injectie het risico op roodheid, jeuk en huiduitslag. Deze klachten zijn over het algemeen mild van aard. Naar aanleiding van meldingen uit andere Europese landen heeft het Lareb geïnventariseerd of het gebruik van exenatide ook gepaard gaat met ernstigere huidreacties, zoals bacteriële ontsteking van het onderhuids bindweefsel (cellulitis) en/of abcesvorming.

Negen mannen en drie vrouwen hebben injectieplaatsreacties na gebruik van exenatide gemeld. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 57 jaar. De meest voorkomende klachten waren knobbels en verhardingen, die enkele uren tot weken na de toediening van exenatide ontstonden. In 3 gevallen was er sprake van een lokale ontsteking, waarbij er waarschijnlijk geen sprake was van cellulitis omdat er geen behandeling met een antibioticum was gemeld.

Het optreden van knobbels en verhardingen staat niet als bijwerking vermeld in de productinformatie van exenatide.

 

Bron:

Lareb. Injectieplaatsreacties bij exenatide gebruik. 11 april 2014. 

Laatst gewijzigd op 24 april 2014

Gerelateerd aan Injectieplaatsreacties bij exenatide

Themajournaal

Medicijnjournaal

Factcheck

Nieuw onderzoek